Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Δυσβάστακτα τα Δημοτικά τέλη της Θεσσαλονίκης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των δημοτών της Θεσσαλονίκης για τα δημοτικά τέλη που πληρώνει μέσα στις τιμολογήσεις της ΔΕΗ. Όποιον κι αν ακούσεις, εκφράζει την αγανάκτηση του και την έντονη δυσαρέσκεια του, γι’ αυτήν την αντικοινωνική επιδρομή σε καιρούς δύσκολους.
Εάν προσθέσεις τα Δημοτικά τέλη, τον Δημοτικό φόρο, το τέλος ακίνητης περιουσίας και την ΕΡΤ, είναι μισά – μισά με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλήθεια αυτό το (ΕΡΤ) σε τι συνίσταται; Χρόνια ολόκληρα έχει «καθίσει» μέσα στο στομάχι του καταναλωτή που προσπάθησαν αρκετοί να το διαλευκάνουν, αλλά εν τούτοις παραμένει θολό…
Βέβαια, η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, μέσα στο πνεύμα της κοινωνικής πολιτικής, αναγνωρίζει το «βρόχο» αυτόν και κατανοεί τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι θετικό.
Αυτή η τεχνοκρατική τιμολογιακή πολιτική του Δήμου, δημιουργεί μια αντικοινωνική πολιτική, χρωματίζοντας με έντονα χρώματα τη φτώχεια, τη στέρηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Διασπά την κοινωνική αλληλεγγύη και τον σεβασμό του πολίτη τώρα που βιώνει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Κωφεύει μέσα στις φωνές απόγνωσης που ζητούν μία σταδιακή μείωση των τελών, με απώτερο στόχο το πάγωμα τους.
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι στα παράθυρα των τηλεοράσεων με γλυκανάλατες ορολογίες, παχυλά λόγια και ξεχειλωμένα γέλια. Μέσα σ’αυτά τα δύσκολα χρόνια και με μία παγκόσμια οικονομική κρίση, σταματούν οι σπατάλες των «πολιτιστικών εκδηλώσεων», τα φαγοπότια και οι ορχήστρες με «βραδιές αγγέλων» και Αυγουστιάτικα «φεγγάρια», με χρήματα του λαού και του φτωχού δημότη.
Τα «επικοινωνιακά τερτίπια» και οι ψευδαισθήσεις, δεν μπορούν να οικοδομήσουν την ευπιστία.
Κοινωνική πολιτική σημαίνει και εκφράζει ανθρώπινο κοινωνικό προβληματισμό, με τη σκέψη πάντα στην ουσία της οικονομικής ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μειώνοντας κατά 30-40% τα δημοτικά τέλη σε πολύτεκνους, σε τυφλούς, ανάπηρους κ.λ.π.
Ακόμη – ακόμη θα έλεγα και σε αθλητικά τμήματα μικρά που προσπαθούν με χρήματα δικά τους να βγάλουν «αστέρια» στην Εθνική μας ομάδα.
Όποιος θέλει να δουλέψει τίμια για την κοινωνία και ανθρώπινα, μπορεί να βρει τρόπους και ποικιλία δημιουργικών προτάσεων, αρκεί να Αγαπά και να πονά τον Άνθρωπο.
Καμία φορά η «Αλήθεια» είναι ο καλύτερος πλειοψηφικός Δημοτικός σύμβουλος, που μπορεί να ταρακουνήσει τα πάντα για μια αλλαγή κατεύθυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου