Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» Μπλόκο σε περιφερειακή και ίσως και στον ΧΥΤΑ


Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει σήμερα το πρωί δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς, καθώς μια από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, η περιφερειακή οδός, θα κλείσει από τις 8.30 έως τις 10. Δράστες η δημοτική αρχή και φορείς της Πυλαίας, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη συνένωση του δήμου τους με το Πανόραμα και τον Χορτιάτη.

Ο αποκλεισμός -και μάλιστα σε ώρες έντονης κυκλοφοριακής αιχμής- της περιφερειακής οδού αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» σε όλη την πόλη, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της κυκλοφορίας θα εκτραπεί μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση θα γίνει στο ύψος της αερογέφυρας, η οποία βρίσκεται πλησίον των εκπαιδευτηρίων «Αριστοτέλειο» και «Ανατόλια». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», χθες βράδυ υπήρχαν σκέψεις για μερικό αποκλεισμό των εισόδων και εξόδων προς την περιφερειακή και όχι της κεντρικής οδικής αρτηρίας, αλλά ουδείς ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα τι τελικώς θα γίνει. Παράλληλα, κλειστές θα παραμείνουν έως τις 11 το πρωί οι δημοτικές υπηρεσίες, ενώ στην κινητοποίηση ενδέχεται να συμμετάσχουν και κάποια σχολεία. Σύμμαχος στο πλευρό της Πυλαίας στάθηκε χθες ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος τάχθηκε από άμβωνος υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του δήμου. «Μιλάμε για το αίτημα όλων των κατοίκων και των πολιτικών, από όσο γνωρίζω, να μείνει η Πυλαία ως αυτοτελής δήμος», είπε, προσθέτοντας ότι και το Πανόραμα (που επίσης συγχωνεύεται με τον Χορτιάτη) πρέπει να μείνει αυτόνομο.
Ξανακλείνει ο ΧΥΤΑ;Την ώρα που θα ανοίγει η περιφερειακή οδός θα κλείνει πιθανότατα ξανά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαυροράχη. Ο αποκλεισμός γίνεται από τη δημοτική αρχή και κατοίκους του Λαχανά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συνένωσή τους με τον Λαγκαδά. Για τις 10 σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί το νέο ραντεβού μεταξύ των δημάρχων Λαχανά, Ασσήρου και Μυγδονίας με την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη. Ένα πρώτο ραντεβού έγινε το Σάββατο, το οποίο όμως δεν κατέληξε πουθενά, καθώς οι τρεις δήμαρχοι δεν είχαν ούτε καν υπόμνημα να υποβάλουν. Υπέβαλαν προφορικά το αίτημά τους προς την υφυπουργό για συνένωση των τριών δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με το προσχέδιο του «Καλλικράτη», πάνε οι δύο (Λαχανάς, Άσσηρος) με τον Λαγκαδά και η Μυγδονία με το Ωραιόκαστρο. Η κυρία Τζάκρη τους είπε ότι είναι απαράδεκτο να κλείνει επί πέντε μέρες ο ΧΥΤΑ χωρίς προηγουμένως να έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα, ούτε από τους ίδιους ούτε από την ΤΕΔΚ. Τελικώς, ορίστηκε νέο ραντεβού για σήμερα το πρωί, ώστε να υποβληθεί και εγγράφως το αίτημα των τριών δημάρχων.
Δημοψήφισμα στη ΜυγδονίαΣτο δήμο Μυγδονίας διεξήχθη χθες άτυπο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν περί τα 1.300 άτομα σε σύνολο 5.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, το 95% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της συνένωσης με Λαχανά και Άσσηρο. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει στο δημοτικό διαμέρισμα Μελισσοχωρίου, η πλειοψηφία των κατοίκων είχε ταχθεί υπέρ της συνένωσης με το Ωραιόκαστρο.Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαχανά Παντελή Πάσχο, από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με την κυρία Τζάκρη θα κριθεί η περαιτέρω στάση του δήμου και των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ.Στο μεταξύ από το πρωί του Σαββάτου που άνοιξε ο ΧΥΤΑ όλοι οι δήμοι του νομού και κυρίως αυτοί του πολεοδομικού συγκροτήματος ξεκίνησαν μια προσπάθεια αποκομιδής των απορριμμάτων, τα οποία είχαν πλημμυρίσει δρόμους και πλατείες. Όπως όμως δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, «δυστυχώς οι δήμοι δεν ενεργοποίησαν όλο το διαθέσιμο προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν μόνο περίπου χίλιοι από τους έξι χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που υπήρχαν στους δρόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου